FRENCH STYLE SUNDAY LUNCH

Evento: French style Sunday lunch

Una domenica a casa con prodotti francesi.
French style Sunday lunch at home.

Vino / Wine: Chablis Premier Cru
Azienda / Winery: Aegerter

Annata / Vintage: 2016
Colore / Color: Bianco / White
Uvaggio / Grape Variety: Chardonnay
Vinicficazione / Vinification: Dopo la raccolta a mano, le uve vengono diraspate e quindi pressate per la vinificazione in botti nuove di rovere da 500 litri. I vini vengono poi affinati per 6 a 12 mesi in botti che hanno visto due annate precedenti. / After being harvested by hand, the grapes are destalked and then pressed ready for vinification in new 500 litre oak barrels. The wines are then aged for 6 to 12 months in barrels that have seen two previous vintages.

Degustazione / Tasting notes:
Colore: Giallo paglierino.
Al naso: Il naso è fresco, pulito, aromatico e minerale. Selce, mela, arancia, pesca, lime, ananas e fiori bianchi.
In bocca: Palato equilibrato, ha un potente attacco con aromi di pesca, brioche e ananas. Elevata mineralità e acidità con freschezza. Finale lungo e asciutto.
Color: Pale yellow.
Nose: The nose is fresh, clean, aromatic and mineral. Flint, apple, orange, peach, lime, pineapple and white flowers.
Palate: Balanced palate, it has powerfull attack with aromas of peach, brioche and pineapple. High mineraly and acididity with freschness- Long and dry finish.

Vino / Wine: Nuits Saint Georges
Azienda / Winery: Aegerter

Annata / Vintage: 2009
Colore / Color: Rosso / Red
Uvaggio / Grape Variety: Pinot Noir
Vinicficazione / Vinification: Dopo la raccolta a mano, le uve vengono messe in vasche di acciaio inox per la macerazione prefermentativa per 2-4 giorni. Quindi, la fermentazione alcolica è iniziata con nient’altro che antipasti naturali. La fermentazione malolattica e l’affinamento avvengono in botti di rovere da 8 a 12 mesi. / After being hand-harvested, the grapes are put into stainless steel tanks for pre-fermentation maceration for 2 to 4 days. Then, alcoholic fermentation is begun using nothing but natural starters. Malolactic fermentation and ageing take place in oak barrels for 8 to 12 months.

Degustazione / Tasting notes:
Colore: Rosso rubino.
Al naso: Aromi di ciliegie, lamponi, tè nero, foglie di pomodoro, aromi floreali come rosa e violetta, sostanze erbacee e vegetali, oltre a sottobosco e funghi.
In bocca: E’ un vino morbido e rotondo. Sapore di ciliegie all’entrata con spiccata acidità al palato, note terrose, lungo finale tannico.
Color: Ruby red.
Nose: Aromas of cherries, raspberries, black tea, tomato leaves, floral aromas such as rose and violet, herbaceous and vegetable substances, as well undergrowth, and mushrooms.
Palate: It’s a soft and rounded wine. Taste of cherries in the entry with marked acidity to the palate with earthy notes, long finish tannic.

Data degustazione / Tasting date: 25/02/2018

Jean Luc Aegerter
49 Rue Henri Challand – 21700 Nuits Saint Georges
Stato / State: Francia / France
Website: http://www.aegerter.fr//

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