Avignonesi – Classica Day 2018

Avignonesi – Classica Day 2018

History

The company was founded in 1974, the winery is named after the Avignonesi family, the founders of the original estate.

In 2009, Avignonesi was acquired by Virginie Saverys who has since introduced organic and biodynamic farming methods to craft distinct, genuine wines with an even stronger character, and has acquired additional vineyards and a state-of-the-art winemaking facility in the Montepulciano appellation.
Currently the winemakers are Ashleigh Seymour and Matteo Giustiniani. The agronomist are Adriano Zago, Alessio Gorini and Piero Luciani.

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The Classica Day is a wonderful opportunity to meet wine producers from all over Italy and taste their wines.
Mrs. Virginie welcomes us and invites us to the wonderful buffet offered in the garden.

So we start to taste the wines, each tasting table is dedicated to the single winery.

Avignonesi

50&50 Toscana IGT
Grape variety: 50% Merlot and 50% Sangiovese
Ageing: 24 months in oak nd minimum 6 months in the bottle

DESIDERIO Toscana IGT
Grape variety: 85% Merlot and 15% Cabernet Sauvignon
Ageing: 18 months in French barriques and minimum 6 months in the bottle

IL MARZOCCO Toscana IGT
Grape variety: Chardonnay
Ageing: Fermentation with the use of pied de cuve. Ageing on the lees for 6 months in oak and minimum 3 months in the bottle

Tenuta Kornell

COSMAS 2017 Sauvignon Blanc

EICH 2017

GRIS 2017 Pinot Gris

DAMIAN 2017 Gewürztraminer

OBERBERG 2016 Sauvignon Blanc

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AICHBERG 2016 Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc

Azienda Vitivinicola Paolo Conterno

GINESTRA RISERVA Barolo DOCG 2010
Grape Variety: 100% Nebbiolo
Ageing: traditional, in oak casks and for a period in the bottle, until the various components of the wine are perfectly balanced.
Color: Garnet red.
Nose: Round nose with floral violet, wild ripe cherries, chocolate; balsamic and mineral undertones.
Palate: Strong and warm body. Tough yet flavorful and rich tannin balanced with higt acidity. Concentration and intensity of red fruits. Juicy structure with long and intense finish.
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Tenuta Dornach

RUOGE IGP Vigneti delle Dolomiti
Grape variety: 100% Pinot Noir
Ageing: Fermented and refined in steel.
Color: Ruby red.
Nose: The nose recalls the aromas of small berries, currants, raspberries and strawberries.
Palate: The taste is harmonious, medium-bodied, with elegant tannins and good freshness. Red fruits, little alcohol and a lot of drink.

Visit date 26/03/2018

Avignonesi – Classica Day 2018

Storia

L’azienda è stata fondata nel 1974, la cantina prende il nome dalla famiglia Avignonesi, i fondatori della tenuta.

Nel 2009, Avignonesi è stata acquistata da Virginie Saverys che da allora ha introdotto metodi di agricoltura biologica e biodinamica per produrre vini distintivi e genuini con un carattere ancora più forte, ed ha acquisito ulteriori vigneti e un impianto di vinificazione all’avanguardia nella denominazione di Montepulciano.
Attualmente la conduzione enologica è affidata a Ashleigh Seymour e matteo Giustiniani. Mentre la conduzione agronomica è nelle mani di Adriano Zago, Alessio Gorini e Piero Luciani.

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Il Classica Day è un’occasione meravigliosa per poter incontrare i produttori di vino provenienti da tutta Italia e degustare i loro vini.
La Signora Virginie ci da il benvenuto e ci invita a prendere parte al meraviglioso buffet offerto in giardino.

Iniziamo così ad assaggiare i vini, ogni banco di assaggio è dedicato alla singola azienda vinicola.

Avignonesi

50&50 Toscana IGT
Uvaggio: 50% Merlot e 50% Sangiovese
Affinamento: 24 mesi in barrique e minimi 6 mesi in bottiglia

DESIDERIO Toscana IGT
Uvaggio: 85% Merlot e 15% Cabernet Sauvignon
Affinamento: 18 mesi in barriques francesi e minimo 6 mesi in bottiglia

IL MARZOCCO Toscana IGT
Uvaggio: Chardonnay
Affinamento: fermentazione pied de cuve. Almeno 6 mesi in botte e minimo 3 mesi in bottiglia

Tenuta Kornell

COSMAS 2017 Sauvignon Blanc

EICH 2017 Pinot bianco

GRIS 2017 Pinot Grigio

DAMIAN 2017 Gewürztraminer

OBERBERG 2016 Sauvignon Blanc

AICHBERG 2016 Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon Blanc

Azienda Vitivinicola Paolo Conterno

GINESTRA RISERVA Barolo DOCG 2010
Uvaggio: 100% Nebbiolo
Affinamento: tradizionale, in botti di Rovere e per un periodo in bottiglia, sino al raggiungimento del perfetto equilibrio tra le diverse componenti del vino.
Colore: Rosso granato.
Al naso: Naso tondo con sentori floreali di violette, ciliegie selvatiche mature, cioccolato; sentori balsamici e minerali.
In bocca: Corpo forte e caldo. Tannino duro ma ricco e saporito, equilibrato da acidità elevata. Concentrazione e intensità dei frutti rossi. Struttura succosa con finale intenso e lungo.

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Tenuta Dornach

RUOGE IGP Vigneti delle Dolomiti
Uvaggio: 100% Pinot Nero
Affinamento: fermentato e affinato in acciaio.
Colore: Rosso rubino.
Al naso: ricorda i profumi di piccoli frutti di bosco, ribes, lampone e fragoline.
In bocca: Di medio corpo, armonioso, con tannini eleganti e buona freschezza. Frutti rossi, poco alcol e tanta beva.
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Data visita 26/03/2018

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