It’s #TanninTime – Nosiol 2018 Eredi Cobelli Aldo

It’s #TanninTime – Nosiol 2018 Eredi di Cobelli Aldo
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🇮🇹 📌#winelovers com’è andato il week end ❓ Avete mai degustato un fresco calice di Nosiola in versione secca ❓

L’Azienda Eredi di Cobelli Aldo si trova a Sorni di Lavis ed entrando in cantina si respira un’aria familiare di serenità mentre i loro vini sono una sana espressione del terroir. I vigneti, a pergola semplice trentina, vivono in un clima subalpino temperato e la gestione agronomica si traduce in poco pratiche come: la concimazione organica, il sovescio, l’inerbimento e minimo passaggio dei mezzi agricoli sui terreni gessosi. L’uva viene vendemmiata delicatamente a mano; il mosto poi effettua la fermentazione in botti di acciaio inox e rimane con le sue fecce in sospensione per 8 mesi; poi altri 9 mesi in bottiglia prima di essere messo in commercio. 

Nosiol 2018 🍇 Nosiola

👀 Bianco paglierino con riflessi verdolini.
👃🏻 Agrumi e mela verde, lasciano poi spazio a note di gesso e di felce.
👅 Una freschezza appagante alternata ad una leggera sapidità, rendono il sorso affilato. Il finale ammandorlato come da caratteristica del vitigno.

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🇬🇧 📌#winelover How was your week end ❓ Have you ever tasted a fresh glass of Nosiola in a dry version ❓

Nosiola, native grape of the Trentino Alto-Adige region,has risked to disappear due to the difficulties of cultivation and its late ripening. It’s a grape variety that gives dry and particularly perfumed whites, suitable for ageing. I didn’t resist and I opened this 2018 but, I have another bottle in the cellar.
Eredi di Cobelli Aldo winery is located in Sorni of Lavis, entering the cellar you can breathe a familiar air of serenity while their wines are a healthy expression of the terroir. The vineyards, with a Trentino pergola system, live in a temperate subalpine climate and plant management results in  little practices: organic fertilisation, grassing and minimum passage of agricultural means on gypsum soils. The grapes are delicately harvested by hand; the must ferments in stainless steel barrels and remains with the lees in suspension for 8 months; then another 9 months in the bottle before being put on the market.

Nosiol 2018 🍇 Nosiola

👀 Straw white with greenish reflections.
👃🏻 Citrus and green apple, then leave room for notes of chalk and fern.
👅 A satisfying freshness alternated with a slight sapidity, make the mouthfeel sharp. Almonds after taste, typical of this grape variety. 

Eredi di Cobelli Aldo

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