It’s #TanninTime – Eraldo Dentici

It’s #TanninTime โ€“ Discovering wines from Montefalco
_________________________________________
๐Ÿ“Œ #winelovers have you visited Montefalco โ“
_________________________________________
A winery managed by the genius of Eraldo, natural wines.
On a beautiful day in March I visited Eraldo; the first image, impressed in my mind, is Eraldo and his wife intent on working in the cellar.

Esimio 2017 ๐Ÿ‡ Grechetto 14.5%, Malolactic fermentation in barriques, indigenous yeasts, 60-day maceration on the skins. Almost amber yellow color; on the nose honey, caramel and balsamic notes. In the mouth it’s tannic, almost like a red wine.

Romeo 2018 ๐Ÿ‡ Sangiovese (Ancestral Method) 17.5%. Long fermentation on the skins. Vinous, fruity with an explosion of red fruit.

Musa 2015 ๐Ÿ‡ Sangiovese. 4/5 months in a wooden barrels. Spicy and warm wine, easy to drink.

Curcione 2015 ๐Ÿ‡ 60% Sangivoese, 30% Merlot and 10% Sagrantino. Impenetrable ruby red with powerful tannins. Challenging wine to be paired with traditional Umbrian dishes, like ‘wild boar stew’.

Cipriano 2015 ๐Ÿ‡ Sagrantino. One of the best expressions of Sagrantino, I think in 4/5 years will be awesome.
_________________________________________

Una cantina guidata dal genio di Eraldo, produzione di vini naturali.
In una bella giornata di marzo sono stato a trovare Eraldo; la prima immagine รจ di lui e la moglie intenti a lavorare in cantina, da qui subito si percepisce la passione che li spinge in vigna.

Esimio 2017 ๐Ÿ‡ Grechetto 14,5%. Fermentazione malolattica in barrique, lieviti indigeni, macerazione 60 giorni sulle bucce. Colore giallo quasi ambrato; al naso miele, caramello e note balsamiche. In bocca si percepisce il tannino, sembra quasi di bere un vino rosso.

Romeo 2018 ๐Ÿ‡ Sangiovese (Metodo Ancestrale) 17,5%. Lunga fermentazione sulle bucce (a marzo il contatto perdurava da ottobre). Vinoso, fruttato con esplosione di frutta rossa.

Musa 2015 ๐Ÿ‡ Sangiovese. 4/5 mesi di legno. Un vino speziato e caldo, di facile beva.

Curcione 2015 ๐Ÿ‡ 60% Sangivoese (vigna del 2006), 30% Merlot e 10% Sagrantino. Di un colore rosso impenetrabile con un tannino potente. Un vino impegnativo adatto ad accompagnare i piatti della tradizione umbra, come uno spezztino di cinghiale in umido.

Cipriano 2015 ๐Ÿ‡ Sagrantino. Una delle migliori espressioni di Sagrantino, che tra 4/5 anni si esprimerร  al massimo.


_________________________________________

Eraldo Dentici Rialto
Casale – 06036 Montefalco (Perugia)
Tel. 0742 622808

Visit: 12/03/2019

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Il tuo indirizzo email non sarร  pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *